Ķirbis – visvērtīgākais produkts Tavai veselībai

ķirbji

Rudens sezonā pārtikas veikalu un tirgus plauktos arvien visbiežāk sastopam ķirbjus, kurus visbiežāk pērkam, lai pagatavotu dažādas putras un sacepumus.

Taču maz kurš zin, ka šim garšīgajam produktam piemīt unikālas ārstnieciskās īpašības, tāpēc to izmanto kosmetologi un dziednieki, lai novērstu dažādus ārējā izskata defektus un veselības problēmas.

Ķirbis ir senākais augs, ko pirmo reizi sāka audzēt Meksikā 3000 gadus pirms mūsu ēras. 16.gadsimtā tas atceļoja arī uz Eiropu.

Ķirbis ir bagātīgs minerālvielu-vitamīnu komplekss, pateicoties tam jau sensenos laikos to izmantoja medicīniskiem mērķiem. Buljons no ķirbja mīkstuma tika lietots tiem, kas sūdzējās par sāpēm krūtīs un par spēcīgu klepu.

Mūsdienās ķirbis nav zaudējis savu popularitāti – no ķirbja sēklām ražo eļļu, bet mīkstumu iekļauj mājās ražoto kosmētisko līdzekļu sastāvā vai arī izmanto kā galveno sastāvdaļu dažādu ēdienu pagatavošanā.
Ārstniecības nolūkos tiek izmantoti arī ķirbju ziedi, diezgan cietā miziņa un kātiņš satur ļoti bagātīgu ķīmisko sastāvu.

Ķirbis satur visdažādāko veidu mikroelementus un vitamīnus. Sirds un asinsvadu slimību, tūskas, mazasinības un aptaukošanās ārstēšanā būs noderīgas ķirbja noderīgās sastāvdaļas. Neskatoties uz to, ka ķirbis tika pētīts ilgu laiku, tas nav zaudējis savu vietu ārstniecisko augu rindās.

Burkāns ir zināms kā bagātīgs beta-karotīna avots, taču ķirbis satur daudz reizes vairāk beta-karotīna. Ķirbis palīdz, ja organismā ir samzināts dzelzs daudzums un, ja ir citas problēmas ar asinsriti, tā kā ķirbis satur ne tikai dzelzi, bet arī cinku, kobaltu un alvu. Tāpat ķirbis satur kalciju, pektīnu, cukuru, karotīnu un C un B grupas vitamīnus.

Vīriešiem vajadzētu pievērst uzmanību ķirbja vērtīgajām īpašībām, jo ķirbis satur cinka sāļus, kam ir pozitīva ietekme uz potenci un seksuālo aktivitāti kopumā. Bet E vitamīns, kurš ir ķirbju sastāvā, palēnina novecošanas procesus organismā.

Ķirbji lieliski uzsūcas organismā. Īpaši, ja ķirbja mīkstums tiek lietots pārtikā neapstrādā veidā, tas var samazināt iekaisumu zarnu traktā un uzlabot žultspūšļa darbību. Ķirbju sula labvēlīgi ietekmē kuņģa stāvokli pie gastrīta ar paaugstinātu skābes līmeni, kā arī tas ir efektīvs saaukstēšanās un iekaisuša kakla gadījumos. Regulāra ķirbja lietošana uzturā, stiprinās imunitāti un aizsargās jūs no vīrusu un baktēriju kaitīgās ietekmes. Derīgās ķirbja īpašības izmanto kā diurētisku līdzekli uroloģisku saslimšanu gadījumos, kā arī lai zaudētu svaru.

Jūs būsiet pārsteigti, bet ķirbju putra var palīdzēt atbrīvoties no augstas temperatūras. Ķirbju sula novērš kariesa veidošanos un nostiprina zobu emalju. Ķirbis būs noderīgs arī pie ādas slimību ārstēšanas – pie ādas apdeguma vai iekaisuma, vajag uzklāt smalki sagrieztu ķirbi.

Ķirbju sēklas – plaši pazīstams līdzeklis pret tārpiem. Pirms gulētiešanas apēdiet 100 gramus sēkliņu ar medu un no rīta izdzeriet 1 ēdamkaroti rīcineļļas. Nekas labāks cīņai ar tārpiem, pagaidām nav izdomāts! Tāpat ķirbja sēkliņas iesaka lietot grūtniecēm toksikozes gadījumā.

Taču ne vienmēr ķirbi var lietot visu saslimšanu gadījumos. Aizliegts lietot ķirbjus uzturā, ja slimojat ar kuņģa čūlas un 12 pirkstu zarnu čūlas iekaisumu, gastrīta ar zemu skābuma līmeni gadījumā, kā arī cilvēkiem, kas slimo ar cukura diabētu.

Tāpat vajag ievērot ķirbju uzglabāšanas noteikumus. Ieteicamā temperatūra ir 2-15 grādi. Un nekādā gadījumā neatstājiet ķirbi zem atklātiem saules stariem (labāk to apklāt ar kādu audumu).

Par autoru
StarStyle

Sieviešu apģērbu interneta veikals StarStyle piedāvā saviem klientiem īpaša dizaina apģērbu, kas izcels Jūsu personību uz apkārtējo fona. Jūs pamanīs! Jūs būsiet zvaigzne, kas mirdz visspožāk!